Martta Wendelinin Tuusula, pienoisnäyttely Martan kammarissa


Aika: 1.7.2017 - 29.10.2017
Paikka: Taidekeskus Kasarmi
Osoite: Jääkärinpolku 2, Tuusula

Kuvaus

Martta Wendelin, Tuusulasta

Kuvituksia ja maalauksia Martta Wendelinin Tuusulan vuosilta 1937-1986.

Suomalaisen kuvitustaiteen grand old lady Martta Wendelin (1893-1986) asui Tuusulassa lähes puolet elämästään. Hän oli tunnettu kuvittaja muuttaessaan Tuusulaan talvikaudeksi 1937-38 terveyttään hoitamaan. Talvikuukaudet Syvärannan täysihoitolassa Rantatien varrella saivat taiteilijan ihastumaan paikkakuntaan ja sen ihmisiin niin, että hän seuraavana keväänä vuokrasi Suopellon huvilan Rantatien varrelta. Vanha villiintynyt puutarha ympäröi huvilaa, jonne muutti myös Ida-äiti Helsingistä. Puutarhanhoito oli Wendelinille rakas harrastus Tuusulassa. Vuonna 1945 hän kirjoitti kirjeessä nuorelle ystävälle puutarhan symbolisesta merkitysestä: "Kysyt, missä on onni. Sanon sinulle: kasvata se puutarhassasi, ei sitä kukaan toinen voi sinulle antaa, kasvata se sydämessäsi." Vuonna 1943 Martta Wendelinin perhe kasvoi, kun taloudenpitoon tuli avuksi tuttavaperheen Titoffien Helena-tytär Lapista. Myöhemmin hänestä tuli Wendelinin kasvatti ja ottotytär.

Tuusulan vuosina syntyi kuvituksia nuortenkirjoihin, lastenlehtiin, postikortteihin ja Kotiliesi-lehteen. Uuden asuinpaikan vaikutus näkyi suoraan joissain kuvituksissa kuten Viktor Rydbergin Tonttu-runon kuvituksessa 1945, Kotilieden kansissa sekä Suopellon tai Tuusulanjärven maisemiin liittyvissä postikorteissa. Vapaan taiteen tekeminen lisääntyi maaseutumaisessa miljöössä. Muotokuvat tuusulalaisista isännistä ja emännistä tulivat työtehtäviksi jo 1940-luvulla. Wendelin kuvasi tulevina vuosikymmeninä tuusulalaisia maalaistaloja ja pihapiirejä, järveä, omaa puutarhaansa ja perhettään. 1950-luvulta alkaen kuvitustehtävät jäivät vähemmälle ja maalaustaiteesta tuli uudestaan elinkeino. Hänen suosionsa muotokuvamaalarina kasvoi 1950-60-luvuilla, ja etenkin lasten muotokuvat olivat suosittuja. Tuusulan seurakunta tilasi taiteilijalta kuvituksia kortteihin, samoin Tuusula Seura. Myös rovasti Matti Korppi-Tommola Alma-puolisonsa kanssa tilasi muotokuvia ja muita tilaustöitä Wendeliniltä.

Wendelinin läheisten ystävien piiri Tuusulassa, ns. Tyttökerho, oli tukemassa hänen taiteensa säilyttämistä myöhemmille sukupolville. Tuusulan kirjastonjohtaja Kyllikki Kuusela rakennutti Martta Wendelinin kuvitusten arkiston (nykyinen Martan kammari) vuonna 1982 silloisen kirjaston yhteyteen. Arkiston tarkoituksena on sekä säilyttää kuvituksia että esittää niitä yleisölle. Wendelin oli hakenut kuvitusoriginaalinsa Otavalta ja WSOY:ltä vuonna 1977 ja lahjoittanut ne Tuusulan kunnalle.
Wendelinin maalausten näyttely pidettiin Tuusulan kirjastossa vuonna 1975. Näyttelyn menestyksestä kertoo se, että suurin osa näyttelyn teoksista myytiin avajaispäivänä. Martta Wendelinin viimeinen kuvitustyö oli Elsa Virkkusen kirjoittamaan lastenkirjaan Metsänväen suojatti vuonna 1977. Viimeinen muotokuva valmistui puolestaan vielä vuonna 1980.

Martta Wendelin vietti onnellisen vanhuuden omassa taiteilijakodissaan Kanervalassa Annivaarassa, jonka oli itse suunnittelut ja rakennuttanut sodan jälkeen 1946-47. Annivaaran keskieurooppalaistyylinen osin rapattu puutalo kuuluu osaltaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön, ja se on nykyään yksityiskotina. Wendelin on haudattu oman kotinsa pihapiiriin.

Näyttely on avoinna sopimuksen mukaan ja päänäyttelyiden aikana. Heinä- ja elokuussa avoinna ke-su klo 12-17, vapaa pääsy.

TAIDEKESKUS KASARMI  
Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi

« Takaisin


Netland-tuotantoa