Materialistit

Taidekeskus Kasarmin AuneLassa on esillä Materialistit -työryhmän yhteisnäyttely, jossa on teoksia Terhi Juuriselta, Riitta Siiralta, Markku Tonttilalta ja Jyrki Valkolalta. Työryhmä koostuu yhdestä hienopuusepästä ja kolmesta keraamikosta. Heille on yhteistä perinpohjainen ja pitkäaikainen paneutuminen käyttämiensä materiaalien - saven ja puun - käsin työstämiseen. Perinteisten tekniikoiden kehitystyön ja oman työskentelynsä kautta he toimivat alojensa pitkien perinteiden suodattimina.

Muotoilu on ajankohtaista tänä vuonna World Design Capital Helsinki 2012 juhlavuoden ansiosta. Materialistien näyttelyssä vanha käsityöperinne yhdistyy ekologiseen ja kestävään ajatteluun - samalla ryhmäläisten teokset ovat tämän päivän designia.

Hienopuuseppä Markku Tonttila (s. 1952) käyttää perinteisiä käsityötekniikoita puun työstämiseksi osoittaen materiaalin ymmärrystä ja toisaalta nöyryyttä puun kestoiän rajallisuudesta. Omassa Ebonia Design -yrityksessä suunnittelijana toimiva Tonttila on myös Pro Puu ry:n puheenjohtaja. Hän on osallistunut moniin näyttelyihin teoksillaan Suomessa ja ulkomailla. Tässä näyttelyssä nähdään häneltä puisia penkkejä, paanumaisia pienesineitä ja seinäreliefejä sekä kaislateoksia.

Keraamikko Jyrki Valkola (s. 1961) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 1990. Hän työskentelee omassa yrityksessä Kola Design Oy:ssä. Valkolan suunnittelemat ja valmistamat valaisimet liikkuvat muotoilun ja taiteen välimaastossa. Valkola käyttää materiaalina luuposliinin ohella muun muassa jalopuuta ja pleksilasia. Valotekniikka perustuu ekologisiin energiansäästöpolttimoihin ja led-tekniikkaan. Valkola on osallistunut useihin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1988 alkaen. Tässä näyttelyssä nähdään sarja luuposliinivalaisimia, jotka olivat esillä viime syksynä Design-messuilla Helsingissä.

Terhi Juurinen ja Riitta Siira ovat osallistuneet lukuisiin ulkomaisiin ja kotimaisiin näyttelyihin Seenat Oy:n keramiikkaryhmänä tai itsenäisinä keraamikkoina. Terhi Juurinen (s. 1945) on yrityksen kantava voima edelleen. Vuonna 2000 valmistui puilla poltettava keramiikkauuni, joka aloitti uuden, mielenkiintoisen, kokeilujen sävyttämän  ajanjakson. Pelkistävä poltto on avannut uudenlaisen keraamisen maailman lasituksissa ja savimassoissa. Terhi Juurinen on suosinut perinteisiä ja kuuluisia Kaukoidän lasituksia kuten Häränveri ja Shino. Nämä kuuluvat pelkistävän puupolton mielenkiintoiseen lasitusvalikoimaan.

Keraamikko Riitta Siira (s. 1948) työskenteli vuosina 1976-1997 myös Seenat Oy:ssä Terhi Juurisen työparina. Nykyään Siira työskentelee omassa keramiikkatyöhuoneessaan. Siiran mukaan keramiikka voi olla materialistin unelma, johon voi heittäytyä mukaan ja odottaa jännittyneenä uunista tulevaa lopputulosta. Siira valmistaa maljakoita kivitavarasavesta. Maljakoiden keraamisuus on tärkeää toiminnallisuuden ohessa. Maljakot syntyvät valamalla, mutta tuotteet eivät ole samanlaisia. Valmistuksessa käytetyt raaka-aineet tuottavat aina yllättäviä ja erilaisia tuloksia polttojen seurauksina.

Materialistit
Terhi Juurinen, Riitta Siira, Markku Tonttila, Jyrki Valkola
15.2.-20.5.2012 AuneLa


Taidekeskus Kasarmi, AuneLa
Tuusulan taidemuseo, Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi
www.facebook.com/taidekeskuskasarmi
Avoinna: ke-su 12-17
Pääsymaksut: 5,50/4,50/2,00 €

Netland-tuotantoa