Heikki Tuomela

Heikki Tuomela, Omakuva 1978. Kuva Tarja Kärkkäinen12.10.2011-29.1.2012 AuneLa

Taidekeskus Kasarmin, AuneLassa on esillä Heikki Tuomelan taiteen näyttely. Tuomelan teoksia on koottu Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelman lisäksi Keravan Taidesäätiön kokoelmasta. Näyttelyssä nähdään parisenkymmentä öljymaalausta sekä kymmenkunta piirrosta. Heikki Tuomelan piirustukset ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä.

Heikki Tuomela (1922-1991) opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa vuosina 1944-45 ja Vapaassa taidekoulussa vuosina 1947-51 muun muassa Sigrid Schaumanin oppilaana. Tuomelan taiteessa korostui vahva tunneilmaisu yhdistyneenä Vapaasta taidekoulusta omaksuttuun kolorismiin. Heikki Tuomelan maalauksista suurin osa on muotokuvia, joihin hän maalasi mallinsa kokonaan. Teoksessa Omakuva sinisellä taustalla (1978) taiteilija on kuvannut itsensä resuisen näköisenä ja hattu päässä sinistä taustaa vasten. Boheemius ja taiteilijuuden rooli välittyvät ekspressiiviseen ja hieman naiviin tyyliin toteutettuna.

Heikki Tuomelan lapsuuden lähtökohdat olivat vaikeat. Vanhemmat kuolivat varhain ja Tuomela joutui kaksoisveljensä kanssa jäämään pois koulusta ja menemään töihin nuoresta alkaen. Elämä oli turvatonta ja opiskelumahdollisuudet olivat pienet. Saatuaan työn valtion postilaitoksessa Tuomela sai turvattuja ansiotuloja, vaikka työ ei ollut kiinnostavaa. Niinpä Tuomela aloitti taideopinnot Vapaassa taidekoulussa työn ohella 1947. Perheenkin hän perusti, vaikka paikoilleen asettuminen ei ollut enää helppoa. 1950-luvun alussa Tuomela osallistui taidenäyttelyihin ja teki maalausmatkoja Suomessa. Taidemaalarin työ pysyi vuosikymmenten ajan sivutoimisena, eivätkä Tuomelan teokset päässeet vuosittaisiin Suomen taiteilijain näyttelyihin. Tuberkuloosiin sairastuminen ja masennus verottivat taiteilijan voimia. Vasta aivan uransa loppuaikana 1970-luvulta alkaen Heikki Tuomela sai ansaitsemaansa arvostusta.

Tuomelan teoksia nähtiin ensimmäisen kerran näyttelyssä 1950-luvulla. Varhaiskauden kubismin jälkeen hän siirtyi maalaukselliseen ekspressionismiin, joka oli aikanaan epämuodikasta. 1960-luvun vallitsevat taidesuuntaukset Suomessa eivät vieneet taiteilijaa mukaansa, vaan Tuomela jäi taiteessaan oman tiensä kulkijaksi. Hänen maalaustapansa on pelkistettyä tunteen ja vahvan ilmaisuvoimansa vuoksi. Vincent van Goghin taide on ollut esikuvana, samoin saksalaiset ekspressionistit ja Paul Cézanne ovat innoittaneet Tuomelaa. Vapaassa taidekoulussa Sigrid Schauman oli rohkaissut Tuomelaa luottamaan omaan näkemykseensä ja tunteeseensa - maalauksen täytyi olla kristallin tavoin loistava.

Tuomelan maalauksissa on elämän repaleisuuden tuntua, kuvatut ihmiset ovat tuuliajolla, surullisia tai kovia kokeneen näköisiä. Tuomelan näkökulma on inhimillinen, ymmärtävä ja elämää puolustava. Jokainen ihminen on hänen taiteessaan arvokas.

Teksti: Tuusulan taidemuseo, näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja

 

Taidekeskus Kasarmi, AuneLa
Tuusulan taidemuseo, Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi
Avoinna: ke-su 12-17
Pääsymaksut: 5,50/4,50/2,00 €


Netland-tuotantoa