Vappu Rossi - Kun mennyt on yö

Vappu Rossi, Suudelma 2011Taidekeskus Kasarmin näyttelyssä nähdään Vappu Rossin valon, hämärän ja pimeän välisillä eroilla leikitteleviä mediateoksia, piirustuksia ja grafiikkaa. Vappu Rossi (s. 1976) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta.

Rossin tuotanto on piirustuslähtöistä, mutta samalla teknisesti monipuolista ja modernia. Valokaapit ja mediataideanimaatiot ovat rinnan piirustusten ja kivilitografioiden kanssa. Rossi rakentaa kuvaa graafisin viivamassoin. Teosten teemat käsittelevät olemassaolon peruskysymyksiä kuten läsnä- ja poissaoloa, uuden syntymää, rakkautta ja ihmettä. Rossin työskentelyä luonnehtii askeettinen väriajattelu sekä orgaaninen, etsiskelevä viiva. Pääosassa ovat usein kasvot, joille mielenmaisema peilautuu. Näyttelytilan seinään tehdyssä hiilipiirroksessa Newborn - Breathing Roots (2012) näyttäytyy puiden verkkomaista oksistoa muistuttava hahmo.

Newborn (Breathing Roots), wall drawing 2012 from Vappu Rossi on Vimeo.


Uusimmissa töissään Rossi paneutuu suurten hiili- ja lyijykynäpiirustusten tekemiseen. Teoksissa toistuvat liikkeen ja hurmoksen kuvaaminen sekä rajalla olemisen teema. Lyijykynäpiirustuksissa kuten Sokea hetki (2012) ja Pinnan alta (2012) ilmaisu on yhä herkemmäksi haurastuvaa. Hiilipiirros Kuunylinen liike (2011) on epäterävä kuva miltei transsiin vajonneesta tanssijasta.

Vappu Rossi, GalaktotrofusaRossin ominta tekemistä kuvastavat mediataideanimaatioiden ohella valokaapit, joiden kuvat rakentuvat läpikuultavista kerroksista. Hän yhdistää maalausta ja raapimisjälkiä diffuusio- ja himmennyskalvoihin. Rossin valokaappiteoksiin kuuluu värikäs Lanka/Galaktotrofusa (2010), jossa on kuvattu lapsi rintaa imemässä suudelman kaltaisena intiiminä aiheena. Mediataideanimaatio Elämän puu (2009) esittää ihmisen elämänkaaren sarjana - elämänpuusta syntyy lopulta ihmisen sikiö. Elävän taulun malliin tehty Hetkellinen/Ephemeral -animaatio (2009) kuvaa Rossin isoisän vanhempien hääkuvaa impressionistisessa, muuttuvassa hetkessä.

Vappu Rossin teoksia on ollut esillä koti- ja ulkomaisissa gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla. Hän oli yksi vuoden 2010 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijoista. Vuoden 2011 aikana hänen töitään oli Galleria Harmonian ja Berliinin Suomi-keskuksen yksityisnäyttelyiden lisäksi nähtävillä mm. Etelä-Karjalan taidemuseossa, Hyvinkään Taju XII- nykytaidetapahtumassa, Clare Valley -elokuvafestivaaleilla Australiassa ja Thessalonikin nykytaiteen keskuksessa Kreikassa. Rossin seuraava yksityisnäyttely on Helsingin Taidehallin Studiossa syksyllä 2012.

Näyttelyn nimi ”Kun mennyt on yö” tulee Aleksis Kiven runosta ”Onnelliset” (1866).

Vappu Rossi - Kun mennyt on yö
Taidekeskus Kasarmi
15.2.-20.5.2012

Taidekeskus Kasarmi
Tuusulan taidemuseo, Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi
www.facebook.com/taidekeskuskasarmi
Avoinna: ke-su 12-17
Pääsymaksut: 5,50/4,50/2,00 €


Netland-tuotantoa