Matti Pikkujämsä Martta Wendelinin vieraana

Pikkujämsä_Lounatuulen laulu, Suomen lasten laulukirjasta 201219.9.2012-13.1.2013

Taidekeskus Kasarmin Wendelin Galleriassa on esilläkuvittaja Matti Pikkujämsän (s.1976) värikkäiden ja sympaattisten lastenkirjojen kuvitusten näyttely. Hänet tunnetaan retrohenkisestä, 1960-70-lukujen tyylisestä esitystavastaan. Näyttelyssä on esillä yli kaksikymmentä akryylillä maalattua kuvitusta muun muassa satuantologiaan Kaiken maailman eläinsadut (2011, Otava) sekä kirjailija Jukka Itkosen lastenrunokirjoihin Krokotiili hikoaa ja muita eläinsatuja (2010, Kirjapaja) ja Kaupunkiretki (2011, Kirjapaja). Vahvoin siveltimenvedoin maalatut tutut ja eksoottiset eläinhahmot kiehtovat väreissään ja hauskoissa yksityiskohdissaan.

Pikkujämsä on opiskellut graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Hänet tunnetaan paitsi lastenkirjojen kuvituksista, myös kirjankansista ja lehtikuvituksista. Hänen piirroksiaan on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa, Annassa, Imagessa ja Pirkka-lehdessä. Viime vuosina Pikkujämsä on suunnitellut tekstiilejä Kaunisteelle ja Lapuan Kankureille. Matti Pikkujämsän kuvituksia on aiemmin ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, muun muassa Bratislavan kirjabiennaalissa 2011.

Näyttelyssä on esillä myös Martta Wendelinin (1893-1986) kuvituksia lasten- ja nuortenkirjoihin Tuusulan taidemuseon omasta kuvituskokoelmasta. Lasten elämää tai eläinsatuja kuvaavat aapisten, lastenlehtien ja nuortenkirjojen kuvitukset.

Teksti näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja, Tuusulan taidemuseo

Pikkujämsä_leijonatNetland-tuotantoa