Viidakkohuone - Samuli Heimonen

Samuli Heimonen, Viidakko 201321.5.-1.9.2013

Tuusulassa Taidekeskus Kasarmissa on esillä  Samuli Heimosen maalauksia näyttelyssä "Viidakkohuone - Samuli Heimonen". Kevään 2013 aikana syntyneet teokset ovat jatkoa Heimosen temaattisten näyttelyiden sarjalle. Poikkeuksena on yksityiskokoelmasta lainattu teos Yhdeksän elämää / Nine Lives (2012), joka on saanut vielä yhden uuden elämän suomalaisen rock-yhtyeen Von Hertzen Brothersien levynkannessa. Nine Lives -levy ilmestyi maaliskuussa 2013. Näyttelyn nimi Viidakkohuone - Jungle Room tulee Elviksen rakentamasta ja polynesialaistyyliin sisustamasta huoneesta Gracelandissä. Viidakkohuone on siten myös paikka ihmisen mielessä, täysin keinotekoinen ja samalla muistuma jostakin villistä ja rajaamattomasta.

Näyttelyn teoksissa taiteilija työstää raja-aitoja suurista teemoista kuten rakkaudesta ja kuolemasta, mutta usein myös kaipuusta ja ihmisen synnynnäisestä uteliaisuudesta. Raja-aidat näiden tunteiden välillä hämärtyvät, kun teosten eläimet, koirat, karhut ja gepardit, ihmisen attribuutteina, kohtaavat puoleensavetäviä mutta pelonsekaisia tuntemuksia. Mielikuvitusta ruokkivat muun muassa kaipuun ja saavuttamattomuuden täyttämät maalaukset Mantereet ja Onnellisten saari, villiä rakkautta ja riskinottoa sisältävä Merkkejä rakkaudesta sekä äidin suunnatonta ja pyyteetöntä rakkautta kuvaava Hyvä äiti teos. Teoksissa katsoja lähestyy viidakon rajaa täynnä eksotiikan kaipuuta - vain yksi askel, ja kaikki on toisin.

Heimosen maalauksissa on surrealistista ja unenomaista tunnelmaa. Heimonen pohdiskelee teoksissaan mittasuhteita, avaruuden suuruutta ja mittoja, jota voi ymmärtää vain hetken, ennen kuin palaa takaisin todellisuuteen. Taiteilijan sanoin: "Olen hakenut kuvissani juuri tätä tilannetta, jolloin tullaan tietoiseksi jonkin totuttua laajemman ympäristön läsnäolosta. Kokemus voi liittyä käsitykseen historiasta, uskonnosta tai puhtaasti tilasta. Kyse on erityisesti mittakaavan kokemuksesta. Minua kiinnostaa yksittäisessä ihmisessä syntyvä rajattomuuden kokemus: maailmaan hukkuminen. Olen yrittänyt tavoittaa kuvissani tätä avautumisen hetkeä. "

"Viidakoksi olen nimennyt sen, joka on tutkimatonta ja hallitsematonta mutta joka on elimellinen osa elämäämme ja olemustamme. Viidakko on maalauksissani yhtäältä konkreettinen ympäristö, toisaalta se on myös ihmisen sisäinen maailma.  Se avautuu eksoottisena ja elämää kuhisevana. Visuaalinen näkemykseni perustuu häpeilemättömän romanttisiin mielikuviin."

Samuli Heimonen (s. 1975 Saarijärvi) asuu ja työskentelee Kangasniemellä. Hän valmistui taiteiden maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 2002. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2000 ja yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta 1998 lähtien. Hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2008.

Viidakkohuone - Samuli Heimonen
21.5.-1.9.2013

TAIDEKESKUS KASARMI
Tuusulan taidemuseo
Jääkärinpolku 2,Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi

Avoinna
1.5.-31.8. ti-su 11-18
1.9.-30.4. ke-su 12-17

Pääsymaksut
5,50/4,50/2,00 €


Netland-tuotantoa