Kultaa ja kirpputorikankaita - Tero Annanolli

21.5.-1.9.2013 AuneLa

Tero Annanolli, San Miniato al Monten kukat IVTuusulan taidemuseon AuneLassa on esillä kesällä 2013 Tero Annanollin vaikuttavia maalauksia. Annanolli yhdistää lehtimetallia öljyväri- ja akryylimaalaukseen kierrätyskankaille - kuviollisille verhoille tai pöytäliinoille.

Taiteilijan tänä vuonna valmistuneet maalaukset käsittelevät ajan kulkua, myyttejä ja visuaalisia kerrostumia. Maalaussarjan San Miniato al Monten kukat 1-4 (2013) aiheina on italialaisten hautausmaiden kukat ja veistokset. Italian matkoiltaan Annanolli on kerännyt kuvamateriaalia hautausmaan tekokukista ja veistoksista. Sateet ja auringonpaahde ovat muokanneet tekokukkien ja veistosten pintaa ja värejä. Kuvattavat kohteet ovat elottomia, mutta kuvaavat elollista maailmaa. Kukkien rinnalla maalauksissa on muun muassa aihelmia Firenzen tai Vatikaanin museoissa nähdyistä antiikin tai barokin veistoksista. Valtavankokoisten veistoksellisten kukanteriöiden keskeltä erottuu myös taiteilijalle tuttujen ihmisten kasvoja.

Annanolli maalaa kierrätyskankaille kuten 1970-80-lukujen retrokankaille tai firenzeläisille kirpputorilta löydetyille kankaille. Valmiit maalaukset ovat vaikuttavia muodoiltaan, ne voivat koostua osista tai olla pyöreän mallisia kuin renessanssitaiteen maalaukset tai arkisesti pöydät.

Tero Annanolli, Yön kuningatar 2013Taiteilija on kertonut itse pöytäliinan merkityksestä pohjakankaana: "Mummolan pyöreät, värikkäät liinat innostivat tekemään taidetta, joissa arkinen ja arvokas yhdistyvät kauniisti.  Pöytäliinat ja muut kodin kierrätyskankaat toimivat maalausteni pohjina. Viimeistelen työt lehtimetallilla, jota käytetään esimerkiksi ikoneissa." Annanollin maalausten pöytäliinojen tai verhojen kuviot ovat etäisen tuttuja. Näyttelyssä kävijä voi tunnistaa maalauksista tutun kankaan vuosikymmenten takaa. Katsojaa puhuttelee Annanollin teoksissa kankaiden kuvioiden tuoma kodikkuuden tunne yhdistyneenä klassiseen kulttuuriperintöön ja italialaiseen hautausmaaperinteeseen. Menneisyys ja kuolema nivoutuvat omaksi monipolviseksi tarinakseen, jossa yksilön ja yhteisön historia kohtaavat.

Annanollin kukka- ja veneaiheinen maalaus Love Boat (2009) oli esillä elokuussa 2012 Lontoon olympialaisten yhteyteen järjestetyssä kansainvälisessä Olympic Fine Arts -näyttelyssä Barbican Centerissä Lontoossa. Yhteistyö italialaisen taidesäätiön ja Kiinan kulttuuriministeriön kanssa on jatkunut myöhemmin.

Helsingissä asuva Tero Annanolli (s. 1975) valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 2004. Annanollin opinnäytetyö oli samalla temperamaalausopas opettajille. Hän on opiskellut lisäksi Kuvataideakatemiassa maalaustaidetta 2002-2003 ja Repin-instituutin kuvataidekoulutuksessa 2009-2010. Annanolli on työskennellyt taideaineiden opettajana Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa vuodesta 2004 alkaen.

Kultaa ja kirpputorikankaita - Tero Annanolli
21.5.-1.9.2013

TAIDEKESKUS KASARMI, AuneLa
Tuusulan taidemuseo
Jääkärinpolku 2,Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi

Avoinna
1.5.-31.8. ti-su 11-18
1.9.-30.4. ke-su 12-17

Pääsymaksut
5,50/4,50/2,00 €.

 


Netland-tuotantoa