KAUNIS PYHÄ KUMMA VAJAA - Milla Toivanen

Milla Toivanen, Katso ihmistä tai Be My Boy 2013"KAUNIS PYHÄ KUMMA VAJAA"-näyttelyssä nähdään taidemaalari Milla Toivasen uutta tuotantoa. Pelkistyneissä maalauksissaan hän käsittelee elämän suuria kysymyksiä. Kätketty ja verhottu on teoksissa osa taiteen ja elämän mysteeriä. Taidehistorian perinteet ja myytit tulevat esille osassa maalauksia. Toivasen väreissä hillityt teokset kutsuvat katsojaa meditoimaan niiden äärellä.

Milla Toivasen maalausten tyyli on viime vuosina muuttunut tummasävyisistä, kuolemaan liittyvistä teemoista kohti valoisampia sävyjä. Näyttelyssä "KAUNIS PYHÄ KUMMA VAJAA" on esteettisesti kauniita teoksia, uskonnollisia aiheita sekä tunnelmaltaan kummallisia ja pelottaviakin teoksia. Käytännössä monien kuvien aiheet koskevat taiteilijan omaan lapsiperheen arkeen liittyvää elämää. Lapsuus, perhe, muotokuvat ja pyhimykset näyttäytyvät selkeästi omina teemoinaan. Vaikka mallina olisi oma lapsi, kuvat eivät esitä suoraan heitä. "Lapset eivät ole minun, he ovat vain lainassa", Toivanen sanoo.

Teosten teemojen uskonnollisuus kertoo paitsi meditatiivisuudesta myös Toivasen kiinnostuksesta taidehistoriaan. Hän etsii vapaasti vaikutteita menneistä taidemaalareista kuten renessanssin ajan taiteilijoista Lucas Cranachista tai Albrecht Düreristä. Maalaus "Kolme sulotarta" on saanut vaikutteita antiikin ja renessanssin taiteessa esiintyneestä sommitelmasta. Monet madonna ja lapsi -aiheet ovat syntyneet keskiaikaisten puisten madonnaveistosten innoittamina. Samoin vanhat mustavalkovalokuvat, elokuva- tai teatteritaide ovat antaneet virikkeitä: Dramatenissa esitetty Strindbergin Uninäytelmä  antoi idean samannimiselle teokselle. "Kuninkaallinen perhe" -maalaus pohjaa asetelmaltaan Venäjän Romanovien tsaariperheestä otetun valokuvan sommitteluun. Renessanssimaalari Hans Holbein nuoremman maalaus on Toivasen Perhekuvan asettelun taustalla. Pääkallot ja kuoleman tanssi muistuttavat elämän rajallisuudesta. Toisaalta useat lapsia kuvaavat muotokuvat ja lapsuusaiheet pohtivat arvoituksellisesti ja unenomaisesti lapsen kehitystä.

Toivasen teosten askeettiset värit ja vakava esitystapa luovat meditatiivisen tilan. Teosten äärellä katsoja ei pääse helpolla - osin ahdistavien ja dramaattisten kuvien tulkinnassa maalausten herkät värit etäännyttävät aiheesta miellyttävyydellään.

Milla Toivanen (s. 1972) valmistui Kuvataideakatemiasta 2001 opiskeltuaan 1990-luvun puolivälissä maalausta myös Belgiassa. Hänen teoksiaan on merkittävissä taidekokoelmissa kuten Valtion taidemuseon, Helsingin taidemuseon sekä Amos Andersonin ja EMMA:n taidemuseoiden kokoelmissa. Milla Toivanen asuu ja työskentelee Tuusulassa.

Milla Toivasen teoksista vuosilta 2012-2013 on juuri julkaistu katalogi KAUNIS PYHÄ KUMMA VAJAA. Tekstit katalogiin  on kirjoittanut Jenni Toivoniemi ja kirja on painettu Lönnbergin kirjapainossa. Katalogi on saatavilla Taidekeskus Kasarmista näyttelyn ajan.

KAUNIS PYHÄ KUMMA VAJAA
Milla Toivanen
1.10.2013-2.2.2014

Taidekeskus Kasarmi
Tuusulan taidemuseo
Jääkärinpolku 2,Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi

Avoinna
1.10.-2.2. ke-su 12-17


Netland-tuotantoa