Siirtymiä - Soili Talja

Soili Talja,Indica 2013. Kuva Adolfo Vera12.2.-1.6.2014

Tuusulan taidemuseon Taidekeskus Kasarmin AuneLassa on esillä kuvataiteilija Soili Taljan Siirtymiä-näyttely, jossa on esillä taiteilijan uusimpia maalauksia ja veistoksia. Tuoreimmat teokset ovat syntyneet Taljan taannoisen Intian matkan vaikutuksesta. Käsityksensä ja kokemuksensa intialaisen sielunmaisemasta Talja on visualisoinut esillä oleviin Indica- ja Siirtymiä -sarjoihin.

Hiilen tummuus ja Intian värit näkyvät Soili Taljan (s. 1958) uusissa maalauksissa. Taljan kädenjälki on pehmeää, mutta samalla vahvaa. Hän keskittyy suuriin kaariin ja pelkistää muodot juuri ja juuri tunnistettaviksi elementeiksi. Työskentelytapana on konkreettisesti tyhjän tilan täyttäminen. "Aloitan tyhjästä työhuoneesta, joka täyttyy vähitellen kuvista, muutoksesta ja uusiutumisesta. Muutos ja uudistuminen on sukellus siedettävään tyhjyyteen, sukellus kristallisoituneeseen maalaustapahtumaan", kertoo Talja. Hänen kuviaan voi tarkastella modernistisina abstrakteina sommitelmina. Muoto ja väri ovat teoksissa niin vahvassa roolissa, että kerronnalliset elementit voi unohtaa. Teoksissa tulkittavissa olevat uskonnolliset elementit voidaan ymmärtää joko mystisinä tai aistillisina, tai mystisen aistillisina.

Soili Talja, Indica 2012. Kuva Adolfo VeraRasvahiili on tekniikkana Taljalle tärkeä. Se tuo esiin mustan eri sävyt pehmeinä, monitasoisina ja mattapintaisina. Intian matka johdatti kuvanveistoa alun perin Kuvataideakatemiassa opiskelleen Taljan takaisin veistotaiteen pariin. Raku-savesta muovautui vaikuttava veistossarja, jonka hän on nimennyt myös Indica -sarjaksi. Taljan näyttelyn on kuratoinut ja näyttelyarkkitehtuurin toteuttanut TaT, KuM Juha Saitajoki.

Vantaalla asuvan Soili Taljan työhuone on sijainnut aiemmin Keravalla ja vuodesta 2013 alkaen Tuusulassa. Keskiuusmaalainen taide-elämä on tuttua, mutta viime vuosina hän on vaikuttanut kotikaupungissaan Vantaalla. Julkinen taideteos on työn alla paraikaa Vantaan kaupungille.

 

Tuusulan taidemuseo
Taidekeskus Kasarmi, AuneLa
Jääkärinpolku 2,Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi

 

 


Netland-tuotantoa