100 suomalaista muotokuvaa

Paavo Tapio 1953 Kilpisjärvi. Kuva Hannu Pakarinen100 suomalaista muotokuvaa
Hannu Pakarisen valokuvia
& Hannu Juvosen maisema-aiheita
20.9.-29.10.2017

Tuusulan taidemuseon syksyn näyttelyssä on esillä valokuvia kahdelta taiteilijalta. Valokuvataiteilija Hannu Pakarinen (s. 1962) on kuvannut sata Suomen kansalaista, jotka ovat syntyneet vuosina 1917-2017. Muotokuvat piirtävät ajankuvaa tämän päivän Suomesta ja suomalaisuudesta. Vuodet ja ihmiset muodostavat itsenäisen Suomen tarinan tavalla, joka nostaa jokaisen sankariksi. Valokuvanäyttely on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Samalla nähdään Pakarisen valokuvaajaystävän Hannu Juvosen luontoaiheisia valokuvia Kolin vaaroilta aina Jäämeren rannalle. Näyttely on esillä 20.9.-29.10. Taidekeskus Kasarmissa.

Aiemmin henkilöaiheita ja asetelmia kuvannut Pakarinen lähti 100 suomalaista valokuvaa -projektissaan uusille vesille. Puolentoista vuoden ajan hän matkusti eri alueille Suomessa tutustuen paikallisiin ihmisiin omissa miljöissään. Pakarinen kuvasi ihmisen jokaiselta itsenäisyyden vuodelta huomioiden myös sukupuolen ja eri kansallisuudet. Muotokuvat ja kuvattavien omat tarinat välittyvät kuvista. Samalla hän tuli kuvanneeksi yhteiskunnan ja elämäntavan muutoksia Suomessa. Valokuvausmatkoilla suurin osa kuvattavista löytyi road trip -henkisesti. Suomalaisen yhteiskunnan muutokset, sodan ja rauhan aika, lamat, nousukaudet, maaseudun muuttuminen ja kaupungistuminen näkyvät kaikki myös kuvissa. Samalla Pakarinen käsittelee omia subjektiivisia tuntojaan ja omaa historiaansa muiden kautta.

Hannu Pakarinen on kuvannut näyttelynsä teemaa: "Kuvaukset pohjautuvat roadphotography -traditioon. Kierrän kamerani kanssa Suomea ristiin rastiin etsien suomalaisuuden olemusta ja tässä ajassa olevia ilmiöitä. Valitsen ihmiset aika sattumanvaraisesti, kuitenkin niin, että kuvattavat edustavat mahdollisimman kattavasti eri sosiaaliluokkia. Tavoitteenani on piirtää muotokuvien kautta ajankuvaa tämän päivän Suomesta historiallista viitekehystä unohtamatta."

Hannu Pakarisen esteettiset kuvat käsittelevät yhteiskunnallisia aiheita ja kommentoivat hienovaraisesti kuvattavaansa. Hänen teoksiaan on 1990-luvun alkupuolelta lähtien ollut esillä lukuisissa näyttelyissä museoissa ja gallerioissa. Vanha maalaistalo Ruotsinkylässä Tuusulassa on ollut Hannu Pakarisen koti- ja työskentelymiljöönä jo liki parikymmentä vuotta.

Valokuvaprojektin yhteydessä on julkaistu Maahengen kustantama valokuvakirja "Minä/ Sinä/ Me" (2017), jonka runolliset miniesseet eri sukupolvista itsenäisyyden aikana on kirjoittanut kirjailija Markus Leikola. Lisäksi on julkaistu 101 suomalaista muotokuvaa -verkkosivusto (www.hannupakarinen.fi), josta löytyvät kaikki projektin aikana otetut muotokuvat, myös samana vuonna syntyneistä eri henkilöistä.

Hannu Juvonen, Räsävaara 2017Pielisjärvellä vuonna 1948 syntynyt Hannu Juvonen on ollut Pakarisen valokuvaaja- ja patikointitoverina useilla matkoilla Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Juvonen on luonnontarkkailija, joka näkee yksityiskohtia ja tapahtumia luonnossa monia muita herkemmin. Nykyään Enon Siikavaarassa asuvalle Juvoselle Ukko-Koli ja Pielinen ovat hänen ominta miljöötään. Luonnonilmiöiden hetkellisyys, säätilat, valaistus ja luonnon ankaruus välittyvät Juvosen kuvissa.

Tuusulan taidemuseo
Taidekeskus Kasarmi
Jääkärinpolku 2, Tuusula
P. 040 314 3468, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi

Avoinna
ke-su klo 12-17

Pääsymaksut
4/3/2 €


Netland-tuotantoa