Martan kammarin näyttely Martta Wendelinin kuvituksista jatkuu 17.10.2016 asti

08.04.2016

Wendelin_Valkoisen torakan seikkailu

Martan kammarin näyttely

 

KOULULAISROMAANEISTA SATUKIRJOIHIN - uusia lahjoituksia museolle

Näyttelyssä ”Koululaisromaaneista satukirjoihin - uusia lahjoituksia” kävijällä on mahdollisuus nähdä ensimmäistä kertaa kustannusosakeyhtiö Otavan arkiston kätköistä vuosi sitten löytyneitä Wendelinin alkuperäiskuvituksia. Kirjoista tutut kuvat hehkuvat upean värisinä ja kutsuvat luokseen.

Tuusulan taidemuseo sai tämän noin 50 kuvituksen kokoelman lahjoituksena yksityiseltä taholta maaliskuussa 2015. Esillä on tuttuja Mary Marckin, Susan Coolidgen, Johanna Spyrin ja Annikki Setälän lasten- ja nuortenkirjojen kansi- ja sisäkuvituksia. Osa kuvituksista oli viime kesänä esillä Hämeenlinnan taidemuseon laajassa Martta Wendelinin näyttelyssä.

Harvinaisia kirjankuvituksia ovat Martta Wendelinin kuvitukset ”Poikien seikkailukirjasto” -kirjasarjaan. Wendelin kuvitti Suomen historiaan liittyviä sotaisia aiheita muun muassa Jalmari Finnen historiallisiin romaaneihin. Finne kirjoitti myös poikamaisia seikkailuromaaneja kuten ”Tuhatmarkkanen - valkoisen torakan seikkailuja”.

Mary Marckin, Susan Coolidgen ja Johanna Spyrin kannet syntyivät 1920-40-luvuilla. Mary Marck oli kirjailija Kersti Bergrothin nimimerkki, jolla hän kirjoitti useita koululaisromaaneja vuodesta 1917. Näyttelyssä nähdään tuttuja kansikuvia kirjoihin ”Yhteiskoululaisia” ja ”Luokan merkkihenkilöitä”. Wendelinin kansikuvissa välittyy kouluaikojen parhaat hetket, nuorten toveruus, toisaalta vaikeudet ja haaveet. Suomalaisen nuorison elämän realismia on Anna Kasurisen kirjan ”Se olikin sotasyksy” (1940) kansikuvassa, jossa lumiviittoihin suojautuneet lapset tarkkailevat lentokoneita. Susan Coolidgen ja Johanna Spyrin kirjojen kansikuvissa Wendelin hyödynsi vuoden 1927 pitkää ulkomaanmatkaansa, jolloin kävi Sveitsin Alpeilla, Spyrin kirjojen tapahtumapaikalla ja myös Italiassa kuten näkyy Coolidgen kirjan ”Katyn myöhemmät toimet” kansikuvassa.

Martan kammarissa nähdään myös taidekonservaattorin kevättalvella 2016 kunnostamia Martta Wendelinin maisemamaalauksia Martta Wendelin Seuran kokoelmasta. Nämä teokset ovat pääosin kuuluneet alun perin Tuusulan entisen kirjastonjohtajan ja Martta Wendelinin ystävän Kyllikki Kuuselan omaan kokoelmaan. Ne lahjoitettiin vuonna 2014 Martta Wendelin Seuralle. Väreissään hehkuvien, kunnostettujen pastelli- ja akvarellimaalausten joukossa on näkymiä muun muassa Suursaaresta, Pohjanmaalta ja Porvoosta.

 

Tervetuloa tutustumaan!

Aika varattava erikseen museokäyntiä varten.

yhteydenotot: puh. 040 3143462 tai puh. 040 3143459

 

Taidekeskus Kasarmi
Jääkärinpolku 2, Tuusula
www.taidekeskuskasarmi.fi

Takaisin


Netland-tuotantoa