"Markalla merkkareita" vie aikamatkalle värikkäälle 1970-luvulle

19.06.2018

Hyvilla Oy:n mainoskuva lasten neulehaalarista vuodelta 1971. Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelma. Kuvaaja Petrelius, Ulla FinniläMillaista oli lapsuus ennen kännyköitä? Oletko leikkinyt Kirkonrottaa, Tervapataa tai Seinäpalloa? Onko Noppa-Noppa tv-ohjelma sinulle tuttu? Muistatko vielä ensimmäiset Pikku Kakkosen lähetykset? Entä sitkeät merirosvorahat, "merkkarit"? Hyvinkään kaupunginmuseon, Järvenpään taidemuseon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen, Nurmijärven museon ja Tuusulan museon "Markalla merkkareita" -yhteistyöhankkeessa on laadittu nykylapsille suunnattu opetuspaketti, jossa kerrotaan lapsuudesta 1970-luvulla. Hanke huipentuu kokonaisuuden julkaisuun Taidekeskus Kasarmissa Tuusulassa 19.6.2018.

"Markalla merkkareita" -hankkeen pedagogisten sisältöjen tavoitteena on innostaa nykylapset tutustumaan historiaan itse tehden ja leikin kautta. Tarinallisessa opetuspaketissa seikkailee Rekku-koira perheineen. Pakettiin kuuluu nettisivusto www.markallamerkkareita.fi sekä lainattava laukku. Nettisivusto sisältää muun muassa leikkiohjeita, printattavia paperinukkeja, tietovisan, valokuvia museoiden ja yksityishenkilöiden kokoelmista, Yle Arkiston lastenohjelmia, Spotify-soittolistan sekä 1970-luvun lapsuutta koskevan kyselyn pohjalta ideoituja kuunnelmia, joiden kertojana toimii näyttelijä Juha Varis. Kioski-pelin myötä voi tutustua 70-luvun kioskin valikoimiin ja harjoitella ostostapahtumaa.

Nettisivusto on suunnattu varhaiskasvatuksen ja koulun alaluokkien käyttöön. Sen sisällöt on mietitty siten, että ne sopivat monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin ja ilmiöpohjaiseen oppimiseen. Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa sivustoa voi käyttää joustavasti ja poimia sieltä kutakin käyttäjäryhmää kiinnostavia sisältöjä. Aineistot ovat netissä kenen tahansa käytettävissä. Sivustoon voi tutustua myös kodeissa tai harrastuksissa. Yhtenä tarkoituksena on kannustaa lapsia, vanhempia sekä isovanhempia yhteisiin muisteluhetkiin ja heittäytymään 1970-luvun tunnelmaan.

"Markalla merkkareita" -opetuspakettiin liittyvän laukun voivat Keski-Uudenmaan päiväkodit ja koulut lainata hankkeen museoista elokuusta 2018 alkaen. Laukku sisältää retkeilyaiheisen leikittävän kokonaisuuden, jonka avulla voi eläytyä 70-luvun telttaretkeen. Laukun tarpeistoa voi käyttää vapaan leikin innoittajana, mutta se sisältää myös tarpeistoa ja tehtäviä, joiden kautta voi tutustua ohjatummin 70-lukuun. Laukun ja nettisivuston sisällöt tukevat toisiaan, mutta niitä voi käyttää myös erikseen. Lainattavaa laukkua voi Tuusulassa tiedustella museolehtori Aino Malmiselta tai museoamanuenssi Jaana Koskenrannalta.

"Markalla merkkareita" -hankkeen projektityöntekijä Susanna Hemmilä-Peltonen (040 3174147, susanna.hemmila-peltonen@nurmijarvi.fi) kertoo mielellään lisää hankkeesta, nettisivustosta ja lainattavista laukuista.

Pressimateriaali löytyy osoitteesta www.markallamerkkareita.fi/media/

Takaisin


Netland-tuotantoa